kiemelünk az unalomból!
Szia! A fokk.hu egy oldal neked, ismerőseidnek és bármilyen közösségnek: képfeltöltés, blogolás, fórumozás, mindenki által írható programajánló, ismerősök követése - próbáld ki!
60000 tag nem tévedhet - és hogy miért? | Regisztrálj!

Régi Magyar filmek szerelmesei - Legfrissebb blogbejegyzések

  • 1

Régi Magyar filmek szerelmesei

Egy régi korszak felelevenítése
Címkék: -
  • Tagok száma: 19 (Ebből belső tag: 13)
  • A csoportot alapította: szaszarenko, 163 hónapja
  • A csoporthoz tartalmat tölthet fel: bármelyik tag, jóváhagyás nélkül.
  • A csoporthoz bárki csatlakozhat.

Hyppolit, a lakáj - Csortos Gyula

Régi Magyar filmek szerelmesei (HaMarcsy), 2012-01-25 08:55 (132 hónapja)
Még nincs hozzászólás. Légy te az első!


A Hyppolit, a lakáj 1931-ben bemutatott fekete-fehér magyar játékfilm.

Schneider Mátyás fuvarozó egyik napról a másikra sikeres lesz, gazdagságát azonban megkeseríti, hogy felesége egy grófi lakájt szerződtet, mert nagypolgári életet akar élni. Benedek mérnök inkognitóban tevékenykedik a szállítmányozásnál, hogy a Schneider lánya, Terka közelében lehessen. Terkát egy jó családból származó férfihoz, Makácshoz akarja hozzáadni az úrhatnám mama. Az arisztokrata családoknál szolgáló komornyik bevezetése újgazdagék háztartásába számos nevettető helyzetre ad alkalmat.

Jól ismert idézet a filmből, férj az inashoz:
- „Mindennap végig fogja nézni, hogy én nem szmokingban eszem a vacsorát, hanem ingujjban. És a libasülthöz hagymát eszek. Mindenhez. A hagymához is hagymát eszek. A halat pedig késsel fogom enni. Két késsel.”

A második magyar hangosfilm nagy sztárokat vonultatott fel. A Németországból hazatért Székely István, a slágerzeneszerző Eisemann Mihály, a korszak legnagyobb operatőre Eiben István és a forgatókönyvíró Nóti Károly, valamint mellettük három legendás színész: Csortos Gyula, Kabos Gyula és Jávor Pál.
/Wikipédia/Csortos GyulaRossz nyelvek szerint a Hyppolit, a lakáj című film főszerepét tökéletesen Csortos Gyulára szabták, ugyanis a hétköznapokban is éppoly fensőbbséges előkelőséggel viselkedett.

A kor egyik legnagyobb rendezője és színházi szakembere Hevesi Sándor a következőképp vélekedett róla:
Ez a Csortos egy nagyhasú színész, akinek se alakja, se hangja, se beszédművészete, se arcának játéka nem olyan, ami jellemzi a nagy művészeket, és mégis....

Nehéz, különc természetét nem volt egyszerű elviselni, de tagadhatatlan, hogy szakmája igazi mestere volt.


Színészportré: Csortos GyulaCsortos Gyula, a II. világháború előtti magyar filmgyártás legendás színésze legtöbbször a New York kávéházban ebédelt. Egy alkalommal, miután leült az egyik asztalhoz, rémülten rohant hozzá a főpincér:
- Művész úr! Elnézést, ez az asztal foglalt.
- Akkor vigyék el! - mondta a színész, és nem mozdult helyéről.


Kedvenc csemegéje volt a rák. Megrendelte. De - mint ismeretes - a rák ollója a java, a többi nem ér semmit. Megérkezett a rák, de egyik ollója hiányzott.
Csortos hívta a pincért, és szótlanul rámutatott az olló helyére. A pincér dadogni kezdett:
- Igen... látom, művész úr, vagyis... nem látom, mert hiányzik. Igen, határozottan hiányzik az egyik ollója, de mi erről nem tehetünk. Tetszik tudni, ezek a rákok vadállatok, vérengzőek, állandó harcban állnak egymással. Persze... az ollójuk a fő fegyverük, vagyis más fegyverük nincs is... Na már most, a helyzet nyilván az, hogy ez a rák, harc közben - valószínűleg egy nőstényért törhetett ki a küzdelem -, elvesztette az ollóját.
Csortos szótlanul végighallgatta a pincért, majd így szólt:
- Jó. Értem. Akkor hozzák ide nekem a győztest.


Szegeden történt. Vendégszereplésre érkezett, de a vasúti állomáson nem fogadta a színház vezetőségéből senki, noha azt a nagy művész elvárhatta volna. Elhagyta hát a pályaudvart, és beszállt az első üres taxiba. Abban a pillanatban érkezett meg elkésve, loholva a színház fiatal titkára. A taxi nyitott ajtajánál bemutatkozott, s pár szavas sajnálkozását fejezte ki a késésért, majd pedig be akart szállni Csortos mellé a kocsiba. Csortos behúzta a hanyag titkár orra előtt a taxi ajtaját, és csak annyit mondott:
"Megtelt!"


Az autogramgyűjtés az ő idejében is divat volt. Csortos nem adott szívesen aláírást, és ez köztudomású is volt róla. Egy fiatalember mégis odamerészkedett hozzá, amikor kint ült a Nemzeti Színház kiskapuja előtti padon. ,"Művész úr, kérek szépen egy autogramot.” Csortos egy szóval intette le a tolakodót: "Elfogyott!”


Az egyik előkelő színházban, amelynek akkor Csortos szerződött tagja volt, elharapódzott a színészek közt az alkohol mértéktelen fogyasztása. Nap nap után előfordult, hogy egyik-másik színész illuminált állapotban játszotta el szerepét. Egy botrányos előadás utáni estén Csortos belépett a színészbejárón, és megkérdezte a portástól: ,,Mondja kérem, kicsoda ma az inspekciós részeg?”


Ritkán fogadott el ebéd- vagy vacsorameghívást. Nem kedvelte a társaságot. Egy fiatal színészházaspár egyszer mégis rávette, hogy vacsorázzon náluk. Kedvenc ételeit ígérték Csortosnak, aki nagy ínyenc volt. Előadás után, ahol együtt játszottak, odavezették Csortost a nemrégen vásárolt kocsijukhoz, beültették a hátsó ülésre. Indulás előtt megkérdezte az asszonyka:
„Mester, ki vezesse a kocsit, a férjem, vagy én?” Csortos, nem bízva túlságosan egyikük sofőri képességében sem, így felelt:
„Mind a ketten”!


Csortos Gyula, a nagy színész, ifjú kollé­gájával a filmgyárba igyekezett, és a kocsiban a fiatalember megkérdezte:
– Művész úr, rágyújthatok?
– Nem, fiam – válaszolta Csortos.
– Na de miért?
– Mert maga rágyújt, a cigarettájának a parazsa pedig az én nadrágomra esik. Maga azt mondja, „pardon”, én pedig azt, hogy „semmi, semmi”. De a lyuk ottmarad a nadrágomon – válaszolta Csortos.


A közönség nagy érdeklődéssel várta a Budai Színkör új bemutatóját, a főszerepben Csortos Gyulával.
A nagy színészről a főpróbán derült ki, hogy még nem is foglalkozott a szerepével. A rendező ismerve a nagy művész hirtelen haragú természetét, félénken szólt rá Csortosra:
- De hát, Gyulám, este premier lesz, és te még egy szót sem tudsz a szerepből...
Mire Csortos magabiztosan:
- Megvárom, hogy siker lesz-e...Aztán megtanulom.

Címkék: Hyppolit, a lakáj, Csortos Gyula

Korszakalkotó bukás

Régi Magyar filmek szerelmesei (HaMarcsy), 2012-01-03 12:43 (132 hónapja)
Még nincs hozzászólás. Légy te az első!


A kék bálvány - az első, Magyarországon készült nagy magyar beszélőfilm.
Nagy nap volt 1931 szeptember 25.-e a magyar film történetében, ezt a dátumot tekintjük a magyar hangosfilm születésnapjának. ***

New Yorkban már 1927-ben bemutatták a Wagner testvérek a világ első hangosfilmjét, Al Johnson dzsesszénekes főszereplésével, ez volt a Singing Fool (Az éneklő bolond).
Pesten 1929-ben játszották, és már akkor megszületett az elhatározás: meg kell csinálni nálunk is. Sokan akadályozták - ma már mulatságos, hogy milyen érvekkel - például azzal, hogy a hangosfilmnek semmi jövője sincs.

1930-ban hangosítani kezdték a budapesti premiermozikat, 1931-ben pedig már vidéken is elterjedt a hangosfilm. 1930-ban a Vasárnap délután című UFA-filmben Willy Fritsch magyarul énekelte a "Harminckettes baka vagyok én" című dalt.
A Hunnia filmgyárat nagy állami támogatással átalakították, s elkészülhetett az első mű, egy akkor népszerű lektűríró, Bónyi Adorján regényéből. A filmrendező Lázár Lajos volt, melyet a körúti Royal Apolló moziban mutattak be.
Szereplők között említhetők: Jávor Pál, Beregi Oszkár, Gózon Gyula, Pethes Sándor, Peti Sándor, Radó Nelli, Fekete Pál...

A film története túlnyomórészt Amerikában játszódik. Egy birtokát vesztett báró végső kétségbeesésében kivándorol, és pincérként helyezkedik el egy bárban. Amikor azonban sorsjátékon nyer egy kis földdarabot, megpróbál farmerként gazdálkodni. Végül egy szerencsés fordulattal mégis hazakerül.


Jávor Pál-Radó Nelli - A kék bálvány

Jávor Pál alakítja a lecsúszott dzsentri szerepét, aki azután a harmincas-negyvenes években sorozatban játszotta el a testére szabott hasonló figurákat. Még slágere is volt a filmnek. Gózon Gyula - másik férfi főszereplő -, énekelte-fütyülte Harmath Imre betétdalát: "Van London, van Párizs, van Konstantinápoly, de nékem mindhiába, egy van, csak Pest".

A meglehetősen bugyuta történet a hatalmas reklámkampány ellenére sem hozta meg a remélt sikert. A nézők valami magyarra, magyar környezetre, humorra vágytak, ebből a filmből ezt nem kapták meg.
Két hónappal később viszont bombaként robbant a második film: ez volt a Hyppolit, a lakáj. A Németországból hazahívott Székely István minden idők egyik legsikeresebb magyar filmjét készítette el.

De tagadhatatlan, hogy A kék bálvány volt az út kitaposója, bukása ellenére is korszakalkotó.


Címkék: A kék bálvány, Jávor, Gózon, Pethes, Radó, ...

Indul a bakterház - szemezgetések

Régi Magyar filmek szerelmesei (HaMarcsy), 2011-09-29 08:03 (135 hónapja)
Még nincs hozzászólás. Légy te az első!


“- Csak azér gyüttem, Szabó komám, mert szeretném megtartani a jegyzést kiednél. A gyüvő vasárnap lesz majd bor, dohány, harapnivaló meg miegymás. Aztán, ha a fölsíges atya, aki fölöttünk lakik, megengedi, sor kerül a lakodalomra is… Nem akarom, hogy elkutyuljon az asszony, mert még majd elhalássza elűlem valaki.
A bakter igen szíves lett. Rögtön bevezette a patást meg Rozit a hűtőszobába, ahol enni szoktunk.
A patás levette vállárul a [...]
Tovább »

Címkék: Rideg Sándor, Indul a bakterház

Indul a bakterház - kihagyott jelenet

Régi Magyar filmek szerelmesei (HaMarcsy), 2011-09-29 07:57 (135 hónapja)
Még nincs hozzászólás. Légy te az első!

Vannak filmek, amelyeket már rengetegszer láttam, de nem tudom megunni, egyszerűen magával ragad, és nem kapom magam azon, hogy már megint elkalandoztam.
Ilyen alkotás Rideg Sándor által íródott Indul a bakterház, melyet Mihályfy Sándor rendezett.
Regős Bendegúz (Olvasztó Imre), az égetni valóan rossz kölyök elszegődik a bakterházba, és ezután fenekestül felfordul az ottani élet.

Keresgélésem közepette találtam egy képet az egyik [...]
Tovább »

Címkék: Rideg Sándor, Indul a bakterház, kihagyott jelenet, Koltai Róbert, Olvasztó Imre

Magyar filmek poénjai - ezeket nem lehet megunni!

Régi Magyar filmek szerelmesei (HaMarcsy), 2011-09-01 13:37 (136 hónapja)
Még nincs hozzászólás. Légy te az első!


A múlt század négy filmjéről van szó, én már az Indul a bakterház című film bejátszásainál kész voltam. :)

1.
Indul a bakterház 1979
Író: Rideg Sándor
Rendező: Mihályfy Sándor
Szereplők: Olvasztó Imre (Bendegúz), Koltai Róbert (A Bakter), Horváth Teri (A Banya), Haumann Péter (A Patás)

2.
A legényanya 1989
Író: Schwajda György
Rendező: Garas Dezső
Szereplők: Eperjes Károly (Józsi, legényanya), Garas Dezső (Kisbíró), Kállai Ferenc (Tanácselnök)

3.
A miniszter félrelép 1997
Író: Ray Cooney
Rendező: Koltai Róbert, Kern András,
Szereplők: Kern András (Kitt Péter), Koltai Róbert (Galamb Sándor), Dobó Kata (Marosi tünde),

4.
Zimmer Feri 1998
Író: Tímár Péter
Rendező: Tímár Péter
Szereplők: Reviczky Gábor (Fikász Ferenc), Pogány Judit (Vilma)Címkék: Indul a bakterház, A legényanya, A miniszter félrelép, Zimmer Feri

  • 1